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Thank you for your inquiry concerning what tasks are delegable legally to medical assistants  
according to South Carolina law.

Section 40-47-30(5) of the Medical Practice Laws of South Carolina states that the statute does 
not prohibit a licensed physician from delegating tasks to unlicensed personnel in his employ and 
on his premises if: 

(a) the task is delegated directly to unlicensed personnel by the physician and not through another licensed 
practitioner; (b) the task is of a routine nature involving neither the special skill of a licensed person nor 
significant risk to the patient if improperly done; (c) the task is performed while the physician is present on 
the premises and in such close proximity as to be readily available to the unlicensed person if needed; (d) 
the task does not involve the verbal transmission of a physician’s order or prescription to a licensed person if 
the licensed person requires the order or prescription to be in writing; and (e) the unlicensed person wears an 
appropriate badge denoting to any patient his status.  The unlicensed person shall wear a clearly legible iden-
tification badge or other adornment at least one inch by three inches in size bearing the person’s first name at 
a minimum and staff position.  The identification badge must be worn in a manner so that it is clearly visible 
to patients at all times.

In October of 2017 the South Carolina State Board of Medical Examiners issued a position state-
ment entitled The Supervision of Unlicensed Personnel and the Corporate Practice of Medicine.  
It is attached.

It is my legal opinion that South Carolina law permits physicians to delegate a reasonable scope of 
clinical and administrative tasks (including performing venipuncture; administering intramuscular, 
intradermal, and subcutaneous injections—including immunizations/vaccinations; measuring vital 
signs; and verbatim transmitting of the physician’s orders [as specifically directed by the physi-
cian]) to knowledgeable and competent unlicensed professionals such as medical assistants work-
ing under their direct/onsite supervision in outpatient settings. Tasks that constitute the practice of 
medicine, or which state law permits only certain health care professionals to perform, however, 
may not be delegated to unlicensed professionals such as medical assistants.

I define triage as a communication process with a patient (or patient representative) during which 
a health care professional is required to exercise independent clinical judgment and/or to make 
clinical assessments or evaluations.  It is my legal opinion that it is not permissible for medical 
assistants to be delegated triage (as I define the term).  I define non-triage communication as a 
process during which a non-provider health care professional follows provider-approved proto-
cols or decision trees in verbatim receiving and verbatim conveying of information.  In non-triage 
communication, the health professional does not exercise independent clinical judgment.  It is 
my legal opinion that it is permissible for knowledgeable and competent unlicensed professionals 
such as medical assistants to be delegated non-triage communication.
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To my knowledge, there is nothing in South Carolina law that forbids supervising physicians from 
assigning to licensed professionals such as nurse practitioners, physician assistants, and registered 
nurses supervisory responsibility for medical assistants carrying out the tasks delegated to them by 
the overseeing/delegating physician.
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